, ,

Miten aloittaa lukuharrastus – 5 vinkkiä

Sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *-merkillä. Kiitos, kun tuet työtäni <3

Maailma kirjojen takana avautuu monin tavoin, ja lukeminen voi olla innostava harrastus, joka rikastuttaa elämääsi monin eri tavoin.

1. Miksi lukeminen on mahtava harrastus?

Lukeminen tarjoaa mahdollisuuden uppoutua erilaisiin maailmoihin, oppia uutta ja kehittää ajattelua. Lisäksi se voi olla erinomainen tapa rentoutua ja päästä irti arjen stressistä. Lukeminen on harrastuksena miellyttävä, helppo ja sitä voi tehdä lähes tulkoon missä vaan! Lukeminen kehittää mielikuvitusta, rikastuttaa sanavarastoa sekä kirjoista usein aina oppii jotain, vaikka lukisi fiktiotakin. Kirjojen parissa voit nauraa, itkeä, tuntea pettymystä ja raivoa, mutta myös rakastua hahmoihin ja kokea heidän sydänsurujaan. 

Tietokirjallisuuden parissa taas tunnit kuluvat päätä nyökytellen ja omaa ajatusmaailmaa avartaen. Tietokirjallisuudessa ja self help -kirjallisuudessa on parasta, kun voit lukea tekstiä eikä sinun tarvitse olla samaa mieltä kaikesta – ainakaan vielä. Tämä rikastuttaa jälleen sitä, miltä kantilta maailmaa katselet, ja pystyt monipuolisemmin osallistumaan esimerkiksi keskusteluihin. Kirjoista ei koskaan tarvitse muistaa ja oppia kaikkea. Kaikkea ei tarvitse sisäistää ja kaikkea ei tarvitse ottaa omakseen. Lukemalla monipuolisesti monenlaisia kirjoja, voit poimia jokaisesta itsellesi parhaiten sopivat palat päältä.

Kun löydät ensimmäisen järisyttävän hyvän kirjan, jonka ahmit kannesta kanteen hetkessä etkä malttaisi taukoja pitää, olet löytänyt lukemisen hienoimman ytimen. Se on maailma johon uppoutua ja johon ei tarvita muita älylaitteita kuin omat aivosi.

Lukuharrastus on Suomessa helppo harrastus, sillä meillä jokaisella on oikeus käydä kirjastoissa ja lainata kirjoja. Valtavaa pääomaa ei tähän harrastukseen siis tarvita, joka on mahtava juttu. Lukeminen yhdistää ihmisiä kaikissa varallisuusluokissa ja itseasiassa vauraat ihmiset usein lukevat paljon kirjallisuutta, useimmiten toki ammattikirjallisuutta.

2. Löydä oma lukuintressi: Genrejen tutkiminen

Ensimmäinen askel lukuharrastuksen aloittamisessa on tutustua erilaisiin kirjallisuuden genreihin. Kokeile eri tyylilajeja, kuten fantasiaa, scifiä, dekkareita tai vaikkapa klassikoita, ja löydä ne, jotka herättävät kiinnostuksesi.

Kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti erilaisia genrejä, sillä lukuharrastus ei koskaan sido sinua vain yhteen genreen tai sulje pois fiktiota tai faktaa. Monille on helppo aloittaa esimerkiksi elämäkerroista, jos sattuu löytymään lempiartistin tai lapsuuden idolin elämäkerta. Seuraavaksi voit aivan luontevasti hypätä lennokkaiden fantasiakirjojen pariin tai ratkoa murhia dekkareiden parissa. 

Kun itse aloittelin nuorena aikuisena uudelleen lukuharrastusta, löysin heti mielenkiinnon dekkareita kohtaan. Asuin tuolloin Turussa, jolloin Reijo Mäen Vares-dekkarit iskivät hyvin. Kun kadut ja ympäristöt olivat tuttuja kirjan fiktiomaailmassa, ei tarvinnut kuvitella aivan kaikkea, joten tottumaton mielikuvituskin pääsi helpommalla. Sittemmin on tullut luettua todella paljon muitakin dekkareita, mutta myös tositapahtumiin perustuvia kirjoja erilaisista tragedioista ja rikoksista. Eli kun yksi kiinnostuksen aihe löytyy, sitä on usein helppo lähteä laajentamaan. 

3. Lukuhetket ja -ympäristö

Lukea voit oikeasti missä vaan ja milloin vaan. Se on enemmän siitä kiinni, millaista ympäristöä ja tunnelmaa itse haluat.

Toiset meistä haluavat lukea lämpimän viltin alla hämyisessä nurkassa teetä juoden. Toiset lukevat aamupalapöydässä. Toiset illalla nukkumaanmennessä toinen silmä kiinni. 

Lukuharrastuksesta ei kannata itselleen luoda paineita. Useimmilla ajanpuute on este lukuharrastukselle, mutta tosiasiassa ei ole mitään estettä lukea vain sivua silloin ja toista tällöin. Itsekin luen usein aamupalaa syödessä muutaman sivun jotain kehittävää ja mielenkiintoista kirjaa.

Etenkin alussa, kun vasta totuttelet lukemiseen ja sen “virikkeettömyyteen” (verrattuna nopeisiin dopamiiniryöppyjä tarjoaviin somevideoihin), on hyvä ettei luo itselleen mitään paineita tai suuria odotuksia siitä, että tilanteen pitää olla täydellinen ja aivot valmiina vastaanottamaan ja olemaan keskittyneenä tunnin kerrallaan. Huoli ja murhe pois. Avaa kirja, lue sen verran kuin jaksat ja pystyt; sitten pistät kirjan pois ja jatkat seuraavalla kerralla. Ei tehdä asioista vaikeita. 

Alussa kuitenkin pyrkisin pitämään kiinni säännöllisyydestä. Yritä lukea edes sivu tai pari päivässä, jotta muistat vielä mitä edellisellä sivulla kerrottiin ja jotta lukuharrastus alkaa muotoutua eikä jää vain yksittäisiksi sivuiksi kerran vuodessa. 

4. Kirjojen valinta: Mistä aloittaa?

Millaisia sarjoja tai elokuvia tykkäät katsella? Voisiko sieltä löytyä ajatusta genrestä, johon mieluiten ensisijaisesti tarttuisit. Vai oletko saanut ystävältäsi tai somevaikuttajalta suosituksen jostain kirjasta, joka on valtavan hyvä? 

Aloittaa voit mistä tahansa. Ehkä raskassoutuisimmat ja paksuimmat tiiliskivikirjat eivät ole helpoin vaihtoehto ensimmäiseksi kirjaksi, mutta hei – aina voi jättää kesken, jos ei nappaa. 

Tässä omat vinkkini helpoiksi ensimmäisiksi kirjoiksi: Hauskoja kirjoja aikuisille.

Lue myös ajatuksiani kirjojen kesken jättämisestä tai siitä kuinka monta kirjaa voi olla kesken kerrallaan. 

5. Mitä jos en muista mitään lukemastani? 

Kuten aiemmin sanoin, niin ei se haittaa ellei se haittaa sinua itseäsi. Meillä on sisäsyntyinen tarve muistaa kaikki, mitä me teemme ja luemme, mutta se on vaan mahdotonta. Ihmisen muisti ei kykene muistamaan kaikkea. 

Minä esimerkiksi vaan luen lukemisen ilosta ja nappaan matkaani kirjoista ne ajatukset ja ideat, jotka tuntuvat itselle sopivimmilta. Mikäli kirja oli todella hyvä, ostan sen itselleni ja palaan siihen vielä useamman kerran jopa alleviivauksia tehden. Joskus kirjoitan itselleni muistiinpanoja. Useimmiten en tee mitään. Luen kirjan ja välillä mietiskelen niitä aiheita tai jätän kirjan hautumaan. Sitten palautan kirjan kirjastoon tai omaan kirjahyllyyni ja unohdan 95 % siitä mitä siinä on kerrottu. Vaikka olisin tehnyt alleviivaukset ja muistiinpanotkin. Se on ihan okei.

Toiset lukijat taas tykkäävät tehdä etenkin hyvistä kirjoista hyvät muistiinpanot, jotka muistuttavat melkeinpä kouluajoilta tuttuja referaatteja. Toiset käyttävät lukupäiväkirjasovelluksia tai kirjoittelevat arvosteluita kirjoista. Siinä vaiheessa, kun luet paljon kirjoja, on luonnollista ettei aina edes muista onko jo lukenut jonkun kirjan, jolloin lukupäiväkirjoista on siinäkin hyötyä. 

Hyvien muistiinpanojen ja kirja-arvosteluiden kirjoittaminen kehittää kykyäsi jäsentää luettua tietoa ja luomaan siitä uutta järkevää sisältöä. Tämä voi olla hyödyllinen taito, joten kannattaa harkita, olisiko sinusta mielekästä tehdä näin kun pääset lukuharrastuksessasi vauhtiin. 

Tsemppiä lukuharrastuksen aloittamiseen! Kirjavinkkejä ja muuta lukuharrastukseen liittyvää höpötystä löydät tästä blogista.

Lue seuraavaksi vaikka vinkkini, mistä löytää e-kirjoja ilmaiseksi!

Seuraavaksi tulossa blogiin

Mirella Mäkilä: Äkkilähtöjä Tampereella