Hauskoja kirjoja aikuisille on runsaasti. Monille tulee varmaan ensimmäisenä mieleen kaiken maailman Juoppohullun päiväkirjat*, jotka ovat ehkä aikansa eläneet enkä ole ikinä itse niistä viehättynyt, mutta jostain syystä monet niistä tuntuvat silti olevan pinnalla. Hyvä Juha Vuoriselle!
Hauskuus on tietenkin makuasia eikä niistä sovi kiistellä. Nyt aion kuitenkin paljastaa teille oman TOP4 hauskat kirjat, joista kolme olen lukenut monta kertaa JA joille kaikille olen nauranut ääneen. Kaikki nämä löytyvät omasta hyllystäni enkä aio niitä pois myydäkään. Ne säilyttävät hyllyssä paikkansa niitä päiviä varten, kun kaipaa jotain kevyttä ja humoristista omaan nauruhermoon iskevää kirjallisuutta.
1. Maiju Markkanen & Tero Tiittanen: Iloisiin tappamisiin ja muita työpaikkamokia
Iloisiin tappamisiin on vuonna 2025 ilmestynyt kokoelmakirja ihmisten työpaikkamokista ja huvittavista sattumuksista. Kirja on nopeasti luettava ja ihan totta tosiaan nauruhermoja kutkuttava.
Minähän rakastan Facebookin Ei mennyt niin kuin Strömssössä -ryhmää, josta saan aina hyvät naurut muiden kohelluksista – ja ihan tottahan se on. Huvittavat harmittomat sekoilut ja mokailut ovat oikeasti hauskoja, vaikka ne alkuun vähän hävettäisivätkin. Itselleen nauraminen on parasta lääkettä, mutta hyvää lääkettä on myös huomata, jos monet muut ovat sekoilleet samalla tavalla.
Maiju Markkaselta ja Tero Tiittaselta on aiemmin ilmestynyt kaksi ilmeisesti vastaavanlaista kokoelmakirjaa erilaisista erikoisista treffikokemuksista, ja uskallan kyllä niitäkin lukematta suositella ihan vaan tämän Iloisiin tappamisiin -kirjan perusteella. Jos siis kaipaat kirjamuodossa ihmisten kohelluksia ja niille nauramista, niin suosittelen lämpimästi tutustumaan näihin *Markkasen ja Tiittasen teoksiin.
2. Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja
The original mielensäpahoittaja. Tämä on niin hersyvän hauska kaikessa laimeudessaan, että musta tuli samantien mielensäpahoittajan fani, kun tähän kirjaan törmäsin sen ilmestymisvuonna.
Tuomas Kyrön kirjoitustyyli Mielensäpahoittajissa on lyhyt, jopa töksähtelevä, mutta hän on saanut taltioitua niin mahtavasti stereotyyppisen vanhan jäärän. Mielensäpahoittajan oivaltavat huomiot ja sarkastiset kommentit ovat niin hulvatonta luettavaa, että vähintäänkin hymy on herkässä – vaikkakin mies itse kirjassa on niin kovin tuohtunut ja pahoillaan nykymaailman meiningistä.
Tuohtunut ja pahoillani olen ollut kyllä minäkin, sillä kyllä minä niin mieleni pahoitin lähes jokaisen Mielensäpahoittaja-elokuvan kohdalla. Miten suomalainen tyyli onkin tehdä kaikista huumorihahmoistakin valkokankaalla jotain synkkää ja melankolista. Elokuvat ovat huonoja, mutta etenkin tämä ensimmäinen kirja on täyttä kultaa. (Tämä sama ankeutus on muuten tehty kaikille Antti Reinin tähdittämille Vares-elokuvillekin. Miten saadaankin niin hauskoista ja nokkelista kirjoista jotain niin synkeää…)
Olen lukenut muutkin Mielensäpahoittaja-sarjan kirjat, mutta niille en anna yhtä monta tähteä kuin tälle ensimmäiselle osalle. Tälle annan 5/5.
Tämä on selvästi aikuisille suunnattu hauska kirja, sillä lasten huumoriin tämä ei välttämättä ihan samaan tapaan iske.
Finlandiakirja myy alkuperäisen kansikuvituksen Mielensäpahoittajia edelleen ja varsin huokeaan hintaan*. Adlibriksestä löytää muitakin Mielensäpahoittajia ja tätä ensimmäistäkin esimerkiksi äänikirjana tai selkokielisenä opuksena.*
3. Veera Nieminen: Avioliittosimulaattori
Lue tämä. Ihan oikeasti. Tässä on vähän samankaltaisuutta mielensäpahoittajan kanssa, ainakin tulevan appiukon toimesta, mutta jumantsuikka että tämä on hauska.
Kirjassa päähenkilö, Aino, salamarakastuu maaseudulla asuvaan Jussiin ja päättää muuttaa tämän luokse asumaan kuukaudeksi. Jussi vaan sattuu asumaan maaseudulla isänsä, setänsä ja veljensä kanssa – ja nämä tuntuvat puhuvan jotain raumankiält tai jotain muuta sekavaa, sillä vaikka Aino kuvittelee selviävänsä mistä vaan, onkin heti vastassa vaikeudet edes ymmärtää tai kommunikoida saman katon alla olevien miesten kanssa.
Nauroin vedet silmissä välillä näitä ”keskusteluita” ja kohtaamisia, joita Aino koekuukautensa aikana koki. Todella nokkelia oivalluksia ja niin hauskasti kerrottu kaikenlaisista kommelluksista.
Veera Niemiseltä on ilmestynyt vuonna 2023 myös uusi kirja Kottikärrykaruselli*, joka oli sekin todella hauska, mutta ei vedä vertoja Avioliittosimulaattorille. Avioliittosimulaattorista on tehty mm. teatteriesityksiä, mutta en ole yhtäkään nähnyt. Kirja on ainakin niin herkullinen, että varmasti teatteriesityksiin saa hyvän pohjan*.
4. Sophie Kinsella: Salaisuuksia ilmassa
Mielensäpahoittajakin oli jo ”vanha kirja”, mutta Sophie Kinsellan Salaisuuksia ilmassa on vielä aavistuksen vanhempi. Vuonna 2003 ilmestynyt kirja kuuluu siis edelleen omaan hauskat kirjat TOP3-listalle. Ostin tämän sattumalta vuonna 2008 sen ilmestyessä ja olen lukenut sen… no en edes tiedä montako kertaa.
Sophie Kinsella lienee tunnetuin hänen Himoshoppajaa-kirjoistaan, joita olen itsekin muutaman lukenut.
Salaisuuksia ilmassa kuuluu tähän kategoriaan, missä on vähän hömelö ja töppäilevä nuori nainen, Emma, joka on hienossa työssä ja jolla on ihana poikaystävä, mutta jotain kuitenkin puuttuu.
Emma kärsii lentopelosta ja ottaa muutaman naukun liikaa sitä hälventääkseen ennen lentomatkaa – ja tulee sitten liian hiprakassa ja hermostuksissaan kertomaan vieressä istuneelle komealle miehelle liikaa kaikenlaista, mm. noloimmat salaisuutensa.. Noh, kuten arvata saattaa niin elämä tuo tämän miehen vielä hänen eteensä monen monta kertaa.
Kirjasta on tehty myös elokuva Can you keep a secret (2019).
Finlandiakirjasta löytyy vielä sidottuja versioita kirjasta, mikäli omakseen halajaa*. E-kirjan löydät Adlibriksesta*.
*mainoslinkki