Kirja-arvostelu: Rosa Liksom – Väylä

Rosa Liksomin Väylä-kirjan kansikuva

Sisältää mainoslinkkejä, jotka merkitty *-merkillä. Kiitos, kun tuet työtäni <3

Vuonna 2021 ilmestynyt *Rosa Liksomin Väylä voitti lukija-Finlandian ansaitusti, ja kirja sai myös Storytelin äänikirjapalkinnon kaunokirjallisuuden kategoriassa. Äänikirjan lukijana toimii Anna Saksman. Kirja voisi olla kiinnostavaa siis myös kuunneltuna, vaikka itse luin teoksen e-kirjana. (Mikäli et aiemmin ole Storyteliä käyttänyt, voit *lunastaa täältä ilmaisen kokeilujakson.)

Kirjan päähenkilönä on nuori tyttö, jonka perhe on hajonnut sodan vuoksi. Veljet kaatuivat rintamalla, isä siellä vielä sotii. Äiti ja Setä lähtivät edeltä väylän rantaan, nyt tytön on lähdettävä perässä karjan kanssa evakkoon kohti Ruotsia. Matka suuntautuu kohti Väylää eli oletettavasti Tornionjokea, jonka ylitettyään ollaan Ruotsin puolella. Kirja tempaa mukaansa heti alkusivuilta ja kuljettaa läpi tapahtumarikkaan vuoden, aina tytön paluuseen takaisin kotiin, jossa kuitenkin odottaa tuhoutunut ja poltettu kotiseutu.

Väylä on karu mutta mukaansatempaava kuvaus evakkomatkasta

Väylä on kirjoitettu murteella, mikä aluksi toi haastetta lukemiseen, mutta kun siihen tottui, murre toi tarinaan oman syvyyden. Se teki lukukokemuksesta aidomman ja tytön matkan raskaudesta ja toivon hetkistäkin aidosti koskettavia. Itse luin teoksen lähes yhdeltä istumalta, sillä se pitää otteessaan, vaikkei siinä olekaan suuria draamankäänteitä – ei tarvitsekaan olla. Kirjan voima on aitoudessa ja pienissä arkisissa hetkissä.

Itseäni pysäytti kirjan karu kuvaus pakolaisleireistä, joissa myös suomalaiset ovat joutuneet odottamaan pääsyä parempaan. Vaikka olin kuullut evakkomatkoista, olin kuvitellut tilanteen olevan lähinnä sopeutumista arkeen uudessa paikassa, mutta Väylä avaa tähän monimukaisemman ja ankaramman näkökulman.

Tytön palatessa kotiseudulle sota on jättänyt jälkensä: kaikki ei ole ennallaan, eikä se palaa entiselleen.

Suosittelenko Väylää?

Ehdottomasti! Väylä on ajatuksia herättävä ja syvällisesti inhimillinen lukukokemus, joka vie mukanaan ja opettaa Suomen historiasta ja evakkojen kohtalosta kaunokirjallisuuden keinoin. Vaikka kirja on fiktiivinen, sen todentuntuisuus tekee siitä vangitsevan ja mielenkiintoisen. Teos onnistuu kuvaamaan sodan jättämiä jälkiä ja ihmisyyden kokemusta, niin että lukija jää miettimään sen sanomaa pitkäksi aikaa.

”Meitä kaikkia yhisti yksi asia, olima tien päälä ja kuljima kohti länttä.”

Kenelle suosittelen kirjaa

Väylä on täydellinen valinta

  • Historiaa ja ihmiskohtaloita arvostavalle lukijalle, joka haluaa syventyä Suomen evakkojen tarinoihin ja saada tunteen siitä, millaista oli elää sodan varjossa.
  • Murteiden ja aidon kielen ystävälle, joka nauttii puhutun murteen autenttisuudesta.
  • Pohjoismaisten selviytymistarinoiden ystävälle, jota pakolaisuus, ihmisyys ja elämän ankarat koettelemukset kiinnostavat. Niille, jotka haluavat lukukokemukselta sekä sivistystä, että tunnetta.

Seuraavaksi tulossa blogiin

Ana Huang: Twisted 2 – Games
Wilma Ruohisto, Sara Sieppi: Oliks sulla vielä jotain?